sobota, 14 stycznia 2017

Bezglutenowe placuszki gryczane z bananami i polewą truskawkową


Bezglutenowa wersja placuszków nadziewanych bananami. Zdrowo i fit, a to głównie dzięki zawartości mąki gryczanej. Placuszki można jeść również na zimno. Mój mąż stwierdził nawet, że wersja na zimno bardziej mu smakuje (zostało nam kilka sztuk z obiadu).


SKŁADNIKI

Placuszki:

  • 220 g mąki gryczanej
  • 110 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 340 ml maślanki
  • 50 g masła
  • 3 banany
Polewa truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • 50 ml wody
  • 25 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mielonego lnu


WYKONANIE

Do truskawek wlać wodę i zmiksować je blenderem. Przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać do momentu zagotowania się masy. Wyłączyć palnik, dodać siemię lniane i wymieszać.

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Banany obrać i pokroić w cienkie plasterki. Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać obie mąki, maślankę, masło i ponownie zmiksować do połączenia składników. Na koniec wsypać banany i delikatnie wymieszać łyżką.

Na patelni rozsmarować odrobinę oleju i wytrzeć papierowym ręcznikiem kuchennym. Na rozgrzaną patelnie nakładać łyżką małe porcje ciasta, lekko spłaszczyć i krótko smażyć z obu stron, aż się zarumienią. Temperatura patelni nie powinna być zbyt duża. Podawać z ciepłym sosem truskawkowym.