niedziela, 15 stycznia 2017

Smażony halibut z warzywną salsą i buraczanym ryżem


Ciekawa propozycja obiadowa. Bardzo kolorowa i zdrowa. W przepisie wykorzystałam dzwonki z halibuta, ale można je zastąpić filetem. Będzie na pewno prościej i smaczniej ;-)


SKŁADNIKI dla 2 osób

Ryba:

  • 2 dzwonki z halibuta (500-600 g)
  • 1/2 cytryny
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek tymianku lub rozmarynu do dekoracji
Warzywna salsa:

  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pomidorków cherry
  • 1/2 cytryny
  • oliwa
  • sól, świeżo mielony pieprz
Ryż buraczany:

  • 2 opakowania ryżu (2x100 g)
  • 140 ml soku z kiszonych buraków


WYKONANIE

Ryba: Halibuta umyć, odciąć ostrym nożem płetwy i skórę, przełożyć do miski lub głębokiego talerza, skropić cytryną i przyprawić z obu stron pieprzem i solą. Zostawić rybę, aż będzie w temperaturze pokojowej. Na patelni rozgrzać na najmniejszym ogniu olej i przełożyć rybę. Smażyć z obu stron bardzo krótko. Rybę obracać delikatnie, bo szybko jest miękka.

Salsa warzywna: Warzywa umyć. Pomidorki przekroić na pół i przełożyć do miski. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i biały miąższ, po czym pokroić w kostkę i również przełożyć do miski. Warzywa skropić delikatnie cytryną, oliwą, przyprawić solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.

Ryż: W wysokim garnku zagotować wodę, lekko osolić i wrzucić opakowania z ryżem. Ugotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu, następnie wyciągnąć, odsączyć dobrze z wody, wsypać do garnka i mieszając wlać sok buraczany. Jeżeli ryż będzie mało różowy, to można dodać więcej soku (jednak przed dodaniem skosztujcie go, bo nie może być zbyt kwaśny). Ryż krótko podgrzać na wolnym ogniu, tak aby był odpowiednio ciepły.

Podanie: Rybę ułożyć na talerzu, udekorować tymiankiem. Po jednej stronie ułożyć ryż, zaś po drugiej warzywną salsę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz