wtorek, 10 stycznia 2017

Kalmary z warzywami i makaronem


Pyszne danie jednogarnkowe, które przygotowuje się ekspresowo. Wbrew pozorom nie jest również kosztowne, bo dominującym składnikiem są tanie warzywa takie jak marchewki. Warto więc spróbować.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI

  • 225 g pierścieni kalmarów
  • 450 g mrożonej mieszanki warzyw europejskich (u mnie marchew żółta, marchew czerwona, brokuł, fasola)
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g śmietany 30%
  • 200 g makaronu kolanka
  • 1 szklanka wody
  • 2 garście rukoli
  • sól, pieprz

WYKONANIE

Kalmary i warzywa wcześniej odmrozić. Kalmary umieścić w misce, wycisnąć połowę cytryny, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką i wymieszać. Na głębokiej patelni podgrzać oliwę, dodać kalmary (tylko kalmary, zaś powstałą zalewę zostawić) i smażyć około 10 minut obracając je w połowie czasu na drugą stronę. Usmażone kalmary wyciągnąć do nowej miseczki. Do miski gdzie została zalewa po kalmarach wsypać warzywa, doprawić ponownie solą i pieprzem, wymieszać i wsypać do patelni, gdzie wcześniej smażyliśmy kalmary. Do warzyw wlać śmietanę, wodę i dusić chwilę pod przykryciem. Następnie dodać również makaron, wymieszać i dusić całość do miękkości. Na koniec dodać kalmary i w razie potrzeby doprawić. Rukolę umyć i podawać w osobnej miseczce jako dodatek do potrawy.