wtorek, 24 stycznia 2017

Sernik z frużeliną żurawinową


Smaczny sernik z lekko kwaśną nutą żurawiny. Osobiście uwielbiam, gdy w ciastach są całe owoce, a nie przetarte przez sitko. Dlatego też góra ciasta jest słodko-kwaśna, bo znajdują się w niej również całe owoce żurawiny (niektóre popękały).


SKŁADNIKI

Kruchy spód:

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g zimnego masła
  • 65 g cukru
  • 1 jako
  • szczypta soli
Sernik:

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg sera twarogowego zmielonego (np. z wiaderka)
  • 100 g masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Frużelina żurawinowa:

  • 300 g mrożonej żurawiny
  • 150 g cukru
  • 200 ml wody
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli. wbić zimne jajko i dodać pokrojone nożem masło. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na dnie formy o średnicy 26 cm. Ponakłówać widelcem, po czym włożyć do piekarnika na 10 minut. Podpieczony spód ostudzić, a temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170°C.

Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z połową cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, masło, mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy, sok z cytryny i wszystko zmiksować na jednolitą masę (ja dodaję po jednym składniku, każdorazowo miksując). Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połączyć masę serową z białkami mieszając szpatułką. Gotową masę przelać na kruchy spód, wyrównać górę i włożyć do piekarnika na 50-55 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, ale go nie otwierać. Zostawić sernik na kolejne 10-15 minut, po czym uchylić drzwiczki piekarnika. Sernik studzić w ten sposób przez co najmniej 30 minut, a dopiero później studzić go w temperaturze pokojowej (serniki nie lubią nagłych zmian temperatury).

Żelatynę wsypać do szklanki i zalać ją odrobiną wody, żeby napęczniała. Mąkę ziemniaczaną również wymieszać z wodą, żeby się rozpuściła. Żurawinę przełożyć do garnuszka, wlać wodę, wsypać cukier i zagotować. Gotować chwilę, aż owoce zrobią się na tyle miękkie, że zaczną pękać. Wtedy wlać mąkę ziemniaczaną mieszając na wolnym ogniu. Gdy masa już zgęstnieje, to wyłączyć palnik i wlać żelatynę. Dobrze wymieszać i powstałą masę wyłożyć równomiernie na serniku.