środa, 11 stycznia 2017

Ciasto owocowe z dominującą nutą cytrusów


Zdrowe ciasto? Czemu nie? ;-) Jeżeli odmawiacie sobie słodkości, to warto pokusić się na to ciasto, bo składa się z wielu zdrowych składników, między innymi z mąki razowej i mnóstwa owoców. Ciasto jest lekko kwaskowate za sprawą grejpfruta i limonki, ale ostatecznie taki właśnie smak chciałam osiągnąć.


SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 160 g mąki pszennej razowej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 czerwony grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • 1 granat
  • 1 banan
  • dodatkowo cukier puder do dekoracji

WYKONANIE

Pomarańczę i limonkę umyć, po czym zetrzeć z nich skórkę (tylko wierzchnią część). Wycisnąć sok z limonki i przelać do szklanki. Pomarańczę i grejpfruta obrać dobrze ze skórki i pokroić na małe kawałki. Z każdego kawałka odcisnąć nieco soku do szklanki z limonką, dzięki czemu pomarańcza i grejpfrut nie będą zbyt mokre i nie zrobią nam zakalca. Wyciągnąć nasiona z granatu (najlepiej zrobić to odcinając lekko górę owocu, dół owocu i boki, po czym lekko rozrywając dłońmi i wyciągając w ten sposób nasiona). Banan obrać i rozgnieść widelcem na papkę.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód blaszki o wymiarach 25 x 30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, po czym dodać olej rzepakowy i banana, zmiksować. W kolejnej misce wymieszać mąkę tortową, razową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i skórkę startą z limonki i pomarańczy. Stopniowo wsypywać składniki suche do mokrych miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodać miąższ z pomarańczy i grejpfruta, wymieszać i od razu przelać do formy. Górę ciasta posypać granatem i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Jeżeli góra ciasta zacznie się Wam za szybko przypiekać, to przykryć ją papierowym ręcznikiem kuchennym. Wystudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.