Zdrowe ciasto? Czemu nie? ;-) Jeżeli odmawiacie sobie słodkości, to warto pokusić się na to ciasto, bo składa się z wielu zdrowych składników, między innymi z mąki razowej i mnóstwa owoców. Ciasto jest lekko kwaskowate za sprawą grejpfruta i limonki, ale ostatecznie taki właśnie smak chciałam osiągnąć.
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- szczypta soli
- 130 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 100 ml oleju rzepakowego
- 130 g mąki pszennej tortowej
- 160 g mąki pszennej razowej
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 1 granat
- 1 banan
- dodatkowo cukier puder do dekoracji
WYKONANIE
Pomarańczę i limonkę umyć, po czym zetrzeć z nich skórkę (tylko wierzchnią część). Wycisnąć sok z limonki i przelać do szklanki. Pomarańczę i grejpfruta obrać dobrze ze skórki i pokroić na małe kawałki. Z każdego kawałka odcisnąć nieco soku do szklanki z limonką, dzięki czemu pomarańcza i grejpfrut nie będą zbyt mokre i nie zrobią nam zakalca. Wyciągnąć nasiona z granatu (najlepiej zrobić to odcinając lekko górę owocu, dół owocu i boki, po czym lekko rozrywając dłońmi i wyciągając w ten sposób nasiona). Banan obrać i rozgnieść widelcem na papkę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód blaszki o wymiarach 25 x 30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do minimum, po czym dodać olej rzepakowy i banana, zmiksować. W kolejnej misce wymieszać mąkę tortową, razową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i skórkę startą z limonki i pomarańczy. Stopniowo wsypywać składniki suche do mokrych miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodać miąższ z pomarańczy i grejpfruta, wymieszać i od razu przelać do formy. Górę ciasta posypać granatem i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Jeżeli góra ciasta zacznie się Wam za szybko przypiekać, to przykryć ją papierowym ręcznikiem kuchennym. Wystudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz