Tworząc przepis na zapiekankę chlebową, nie spodziewałam się, że będzie tak rewelacyjna w smaku. Miała być na dwa dni, a tymczasem zostało trochę na kolację ;-) Do zrobienia tej zapiekanki skłonił mnie czerstwy chleb z urodzin męża. Z jednej strony szkoda go było wyrzucić, więc się go jadło, a z drugiej śniadania smakowały coraz mniej. Zamiast marnować żywność warto ją wykorzystać i ja też tak zrobiłam. Gorąco polecam ten przepis!
SKŁADNIKI
- 4 kromki chleba (160 g)
- 1 pierś z kurczaka (450 g)
- 3 łyżki oliwy
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka (400 g) groszku konserwowego
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 330 g śmietany kwaśnej 18%
- 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 kulki mozzarelli
- sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano
WYKONANIE
Kromki chleba pokroić w kostkę. Szpinak odmrozić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podgrzewać mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum i dodać pomidory z puszki, śmietanę, odcedzony z zalewy groszek i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Chleb wsypać do naczynia żaroodpornego, zalać ciepłymi składnikami i delikatnie wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać kawałkami mozzarelli i oregano. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego, włożyć do piekarnika i zapiekać około 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz