czwartek, 19 stycznia 2017

Makaron po meksykańsku


Szybka wersja makaronu, bo przygotowywana już z gotową mrożoną mieszanką warzywną. Uważam, że takie rozwiązania są słuszne w okresie zimowym, bo wtedy świeże warzywa są bardzo drogie i trudno powiedzieć, że naturalne. Dlatego też sięgam po mrożone. Dodatkowym atutem jest fakt, że wszystko jest już pokrojone. Minusem jest to, że nie kontrolujemy dokładnej ilości danych warzyw, które mają znaleźć się w potrawie, bo najczęściej najwięcej jest w mrożonce tych najtańszych (w moim przypadku marchewki).


Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI

  • 2 pory
  • oliwa
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
  • 450 g mrożonej mieszanki warzywnej meksykańskiej (marchew, fasolka szparagowa, kukurydza, groszek zielony, papryka, fasola czerwona, cebula)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1 mały (300 ml) sok pomidorowy
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz, chilli
  • 400 g makaronu pełnoziarnistego


WYKONANIE

Pory umyć, pokroić w krążki (tylko białą część). Do głębokiej patelni wlać nieco oliwy, dodać pory i krótko smażyć. Następnie dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Do mięsa dodać mieszankę meksykańską, wlać pomidory z puszki, sok pomidorowy, wodę, dodać zioła prowansalskie, nieco soli, pieprzu i chilli. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. W międzyczasie ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju makaron. Do ugotowanych warzyw najpierw dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, następnie odcedzony z wody makaron, ponownie wymieszać i w razie potrzeby doprawić jeszcze solą, pieprzem i chilli. Danie powinno być lekko pikantne (chyba, że wolicie mocno pikantne).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz