czwartek, 12 stycznia 2017

Gozleme ze szpinakiem, fetą i mozzarellą


Pyszny, płaski nadziewany chlebek, który jest popularną przekąską w Turcji i z stamtąd też się wywodzi. Tradycyjnie jest on pieczony na dużej kracie, ale można ją z powodzeniem zastąpić zwykłą teflonową patelnią. Polecam, bo jest rewelacyjny w smaku! Klasycznym nadzieniem gozleme są tłuczone ziemniaki z kozim lub owczym serem. U mnie wersja zmieniona, ale myślę, że ta tradycyjna również pojawi się na moim blogu.


SKŁADNIKI na 4 chlebki

Na ciasto:
  • 125 ml letniej wody
  • szczypta cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 450 g mąki pszennej typ 500 (np Wrocławskiej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 160 ml letniego mleka
Na nadzienie:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 270 g sera słonego półtłustego lub fety
  • 2 kulki mozzarelli (2x125g)
  • pieprz, oregano

WYKONANIE

Do letniej wody dodać rozkruszone drożdże, szczyptę cukru i wymieszać, tak aby drożdże się rozpuściły. Następnie dodać 2 łyżki mąki (z przygotowanych 450 g do ciasta), wymieszać i zostawić na 15 minut do powstania zaczynu (drożdże powinny się spienić i urosnąć).

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać letnie mleko i dodać zaczyn. Wymieszać łyżką po czym przełożyć na oprószoną mąką stolnicę lub blat kuchenny i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (powinno zając to około 7 minut). Miskę delikatnie natłuścić oliwą i przełożyć do niej uformowane w kulę ciasto. Poruszać miską na boki, tak aby ciasto się natłuściło. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i położyć w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu na 40 minut.

Szpinak wcześniej odmrozić. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i chwilę smażyć. Następnie dodać szpinak, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i smażyć mieszając do momentu, aż ze szpinaku odparuje nadmiar wody. Wyłączyć palnik, dodać rozdrobniony słony ser lub fetę i wymieszać. Zostawić do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią, następnie podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 x 34 cm. Na połowie każdego prostokąta wyłożyć farsz zachowując około centymetrowy odstęp od krawędzi. Na farsz rozkruszyć mozzarellę i posypać oregano. Ciasto złożyć na pół i zlepić dobrze boki (w przeciwnym razie wypadnie nam farsz). Patelnię delikatnie posmarować oliwą (nadmiar przetrzeć ręcznikiem kuchennym papierowym) i rozgrzać. Na rozgrzaną patelnię kłaść chlebki i piec po kilka minut z każdej strony. Patelnia nie może być za gorąca, w przeciwnym razie gozleme nam się przypali zamiast zarumienić. Podawać od razu.