Pyszna i zdrowa propozycja, na to co można zjeść zamiast ciasta w weekend i nie tylko. Porcja jest dosyć spora, więc możecie śmiało zrobić z połowy składników mniejszą. Tarta przypomina w smaku sklepowe batoniki musli, z tą różnicą, że są w niej jeszcze owoce, które dodają jej pysznego smaku.
Moją tartę piekłam w ceramicznej formie o średnicy 32 cm.
SKŁADNIKI
Na owsiany spód
- 150 g płatków owsianych
- 50 g masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki wody
- 350 g płatków owsianych
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 banan
- 1 kg mieszanych owoców (u mnie śliwki, rabarbar, truskawki, jeżyny)
- 150 g masła + 30 g cukru trzcinowego
WYKONANIE
Spód owsiany: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Płatki zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy), wsypać do miski, dodać cukier trzcinowy, drobno pokrojone zimne masło i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto i wylepić nim dno ceramicznej formy, podwijając do góry lekko również boki. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut, po czym wyciągnąć.
Nadzienie: Płatki wsypać do miski, dodać cukier trzcinowy i drobno pokrojonego banana. Wymieszać i wyłożyć na lekko podpieczonym owsianym spodzie. Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki (śliwki i truskawki na pół, rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki). Na płatkach owsianych wyłożyć owoce (jeżeli macie mrożone, to wlać również sok), masło stopić z cukrem trzcinowym i polać nim równomiernie całą tartę. Włożyć do piekarnika (nadal rozgrzanego do 200°C) i piec 40 minut. Upieczoną tartę wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz