środa, 11 maja 2016

Makaron penne z indykiem i szparagami w sosie śmietanowym


Pyszne i proste danie. Osobiście uwielbiam szparagi, więc takie obiady jadałabym chętnie codziennie :-) Jeżeli też lubicie szparagi, to koniecznie musicie spróbować.

Duża porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi indyka
  • oliwa
  • 1 kg zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500 g makaronu penne
  • 400 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa


WYKONANIE

Piersi z indyka umyć, odkroić tłuszcz, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Polać delikatnie oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane mięso przełożyć na rozgrzaną patelnię (najlepiej od razu na głęboką, gdzie połączy się wszystkie składniki) i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe, mieszając od czasu do czasu.

W wysokim garnku zagotować wodę dodając łyżeczkę cukru. Szparagi umyć, odciąć lub odłamać końcówki i przełożyć na stojąco do gotującej się wody (końcówki szparagów powinny wystawać powyżej wody), nałożyć pokrywkę i gotować niecałe 10 minut. Wyciągnąć z wody i pokroić na mniejsze kawałki, odkładając górę szparagów osobno.

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić i przełożyć do mięsa z indyka. Dodać śmietankę i pokrojone szparagi, ale bez górnych części, po czym doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Włączyć palnik i podgrzewać mieszając, do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje, a makaron będzie już odpowiednio miękki. Na koniec dodać górne części szparagów i całość wymieszać.