niedziela, 8 maja 2016

Kaszotto z indykiem i warzywami z orientalną nutą


Polska potrawa z orientalnym akcentem. Stworzyłam dosyć niestandardowe połączenie kaszy, piersi z indyka i  naszych warzyw (czyli bez grzybków num, kiełków bambusa itp.) z przyprawami wschodu. Potrawa wyszła przepyszna. Wyrazista, a zarazem delikatna w smaku. Na prawdę warto spróbować.


SKŁADNIKI

  • 500 g filetu z piersi indyka
  • oliwa
  • 2 opakowania kaszy jęczmiennej (2 x 100 g)
  • 1 kostka rosołowa z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • sól, pieprz, curry


WYKONANIE

Pierś z indyka umyć, odkroić tłuszcz, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Mięso polać oliwą i dobrze przyprawić curry, pieprzem i solą. Wymieszać i przełożyć na rozgrzaną patelnię. Smażyć, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę i cukinię umyć, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Wlać mleczko kokosowe, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, nałożyć pokrywkę i dusić całość, aż warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając.

Brokuł obrać w różyczki i ugotować na parze (5 minut) lub w wodzie (3 minuty). Do garnka wlać około 1 litr wody (wody nie może być za dużo, bo musi odparować), dodać kostkę rosołową, zagotować i do gotującej się wody wsypać kaszę. Gotować 15 minut, mieszając od czasu do czasu, by kasza nie przywierała do dna (szczególnie należy jej pilnować pod koniec gotowania).

Do mięsa i warzyw dodać ugotowaną kaszę, różyczki brokuła i dobrze wymieszać. Chwilę całość jeszcze podgrzewać, w razie potrzeby doprawić.