Bardzo ciekawe w smaku ciasto. Należy dodać tutaj, że mąka gryczana jest zdrowa, więc tym bardziej warto spróbować ;-)
SKŁADNIKI
- 150 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- szczypta soli
- 80 ml soku śliwkowego
- 200 g mąki gryczanej
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600 g śliwek (u mnie mrożone, waga już bez pestek)
WYKONANIE
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, spód formy o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć mąką. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Jeżeli korzystacie z mrożonych, to odsączyć z soku (sok wykorzystać do ciasta).
Do miski wsypać cukier trzcinowy i waniliowy, dodać masło, szczyptę soli i utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy dodawać po jednym jajku miksując. Na koniec wlać sok śliwkowy i wymieszać. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i wsypać przez sitko do masy mokrej, mieszając szpatułką. Gotowe ciasto przelać do formy, wyrównać górę, wyłożyć jedna przy drugiej śliwki lekko je wciskając w ciasto i włożyć do piekarnika. Piec 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz