czwartek, 19 maja 2016

Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami


Bardzo niepozornie wyglądające ciasto, za to niesamowite w smaku. Już w trakcie pieczenia zapachy są nieziemskie. Smak gruszek idealnie łączy się z czekoladą.



SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 3 gruszki
  • 1 banan
  • 50 g masła
  • 1 gorzka czekolada (100 g)
  • 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 100 g mąki orkiszowej graham typ 1850
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • dodatkowo: polewa czekoladowa, sezonowe owoce do dekoracji (u mnie polewa czekoladowa gruszkowa, przepis podaję na końcu wpisu)


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno okrągłej formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Banan obrać ze skórki, gruszki również obrać, wyciąć gniazda nasienne. W garnuszku rozpuścić razem masło i czekoladę, zostawić do ostudzenia. 

W jednej misce wymieszać ze sobą mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier, gruszki i banana. Całość zmiksować na jednolitą masę (użyłam w tym celu blendera ręcznego), po czym wlać masę czekoladową i wymieszać do połączenia składników. Następnie wsypać stopniowo przez sitko składniki sypkie, mieszając szpatułką. Gotową masę przelać do formy, wyrównać górę, włożyć do piekarnika i piec około 35 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzone polać dowolną polewą czekoladową i udekorować.


Wspomniałam powyżej, że moje ciasto polane jest polewą czekoladową gruszkową, więc dla zainteresowanych podaję poniżej przepis na nią.

Polewa czekoladowa gruszkowa.

SKŁADNIKI

  • 1 gruszka
  • 1 gorzka czekolada (100 g)
  • 80 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 kopiaste łyżki cappuccino (u mnie klasyczne)

WYKONANIE

Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne i zmiksować z wodą. Przełożyć do garnuszka, dodać masło, połamaną czekoladę i cappuccino. Podgrzewać mieszając, aż do zagotowania się masy i uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę zostawić do ostudzenia, po czym polać nią ciasto i umieścić je w chłodnym miejscu by polewa zgęstniała.