niedziela, 1 maja 2016

Pizza na razowym spodzie z kurczakiem, szpinakiem i oliwkami


Bardzo sycąca i smaczna pizza, która z powodzeniem może zastąpić obiad. Dzięki temu, że jest zrobiona z mąk razowych, można ją śmiało zjeść z czystym sumieniem. Dodatkowo jeżeli ktoś liczy kalorie, to można zmniejszyć ilość sera ;-)


SKŁADNIKI na 2 duże pizze

Na ciasto do pizzy

  • 400 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 200 g mąki orkiszowej graham typ 1850
  • duża szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 60 g świeżych drożdży
  • 370 ml wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Na farsz do pizzy

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • kilkanaście oliwek (u mnie mieszane zielone i czarne)
  • 250 g żółtego sera
  • 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia


WYKONANIE

Ciasto do pizzy: Do miski wsypać obie mąki. Do mniejszej miseczki wlać wodę, dodać szczyptę cukru i drożdże, wymieszać, tak żeby drożdże się rozpuściły. Z miski z mąkami zabrać po łyżce z każdej i dodać do drożdży. Wymieszać i zostawić na 30 minut. Po tym czasie zaczyn przelać do mąk, dodać sól, oliwę i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, to dosypać odrobinę mąki pszennej razowej i dalej ugniatać. Zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 1-2 godziny.

Farsz: Piersi z kurczaka umyć, odkroić tłuszcz, pokroić je w drobną kostkę i przełożyć do głębokiego talerza lub miski. Następnie polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszać. Rozgrzać patelnię, przełożyć na nią mięso i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. Gotowe mięso przełożyć na sitko, żeby okapało z nadmiaru tłuszczu.

Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Szpinak mieszać na średnim ogniu do momentu, aż odparuje z nadmiaru wody. Oliwki wyjąc z zalewy i przekroić na pół. Ser zetrzeć na tarce.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki zostawimy). Dwie blaszki z piekarnika posmarować oliwą i na każdej wyłożyć gotowy placek pizzy. Każdy placek posmarować koncentratem pomidorowym, po czym posypać ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Na pizzach wyłożyć równomiernie szpinak, następnie kurczaka i oliwki. Włożyć do piekarnika i piec 25 minut (ja piekłam każdą pizzę osobno). Po tym czasie pizzę wyciągnąć, posypać serem (ja dodatkowo ser posypuję jeszcze oregano) i ponownie włożyć do piekarnika na około 4 minuty, aż ser się ładnie rozpuści.

Jeżeli zrobiliście grubsze placki, to pizza będzie w środku puszysta. Jeżeli zaś zrobiliście cieńsze, to będzie bardziej krucha. Ja zrobiłam jedną puszystą, a drugą na cieńszym spodzie.