piątek, 27 maja 2016

Omlet ze szpinakiem i serem feta


Zdrowe i pożywne śniadanie. Omlet jest w środku idealnie puszysty, a na zewnątrz delikatnie przypieczony. Polecam, bo naprawdę smaczny :-)

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI

  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki mleka
  • 200 g posiekanego szpinaku (u mnie mrożony)
  • 130 g sera feta lub sera słonego kanapkowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz


WYKONANIE

Szpinak odmrozić i przełożyć do garnuszka. Doprawić lekko solą i pieprzem, po czym włączyć palnik i podgrzewać do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Jajka wbić do miski, dodać mleko, szczyptę soli i roztrzepać trzepaczką. Na dużej, teflonowej patelni rozpuścić masło, wlać masę jajeczną, wyłożyć na niej równomiernie szpinak, zaś na szpinak pokruszyć ser feta. Smażyć na bardzo lekkim ogniu do momentu, aż spód się przyrumieni, po czym omlet przepołowić/przeciąć na pół i każdą z połówek złożyć, tak żeby farsz znalazł się w środku. Chwilę jeszcze smażyć i przełożyć na talerze.

Uwagi: Do mojego omletu podałam również świeżą pietruszkę, którą można delikatnie posypać danie. Doprawiając wszystko solą należy nie przesadzać, bo ser feta jest sam w sobie już słony.