Naleśniki galettes robi się tylko z dwóch składników: mąki gryczanej i wody, dodatkowo dodaje się szczyptę soli. Poniższy przepis pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie". Nie bardzo wiedziałam czego się spodziewać, ale jak się okazało naleśniki wyszły pyszne, w szczególności jedzone z syropem klonowym i bananami.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki gryczanej
- szczypta soli
- 350-400 ml wody
- masło do smażenia
- dodatki: 2 banany, syrop klonowy
WYKONANIE
Mąkę wsypać do miski, dodać szczyptę soli i powoli wlewać wodę mieszając. Wody należy wlać tyle by ciasto miało konsystencję śmietany. Im gęstsze będzie ciasto, tym grubsze i bardziej puszyste będą też naleśniki. Gotową, dobrze wymieszaną masę przykryć przejrzystą folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Na patelni rozsmarować nieco masła i wlewać ciasto wyciągnięte prosto z lodówki. Smażyć z obu stron. Podawać polane syropem klonowym z plasterkami banana.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz