Zdrowsza wersja pizzy dzięki razowemu spodowi. Warto spróbować, bo smak jest zupełnie inny. U mnie wersja z kurczakiem, szpinakiem i oliwkami.
SKŁADNIKI na 2 duże pizze
- 400 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 200 g mąki orkiszowej graham typ 1850
- duża szczypta soli
- szczypta cukru
- 60 g świeżych drożdży
- 370 ml wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE
Do miski wsypać obie mąki. Do mniejszej miseczki wlać wodę, dodać szczyptę cukru i drożdże, wymieszać, tak żeby drożdże się rozpuściły. Z miski z mąkami zabrać po łyżce z każdej i dodać do drożdży. Wymieszać i zostawić na 30 minut. Po tym czasie zaczyn przelać do mąk, dodać sól, oliwę i zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, to dosypać odrobinę mąki pszennej razowej i dalej ugniatać. Zagniecione ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 1-2 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na kształt okręgu (grubość pizzy jest zależna od tego, jak grube placki zostawimy). Dwie blaszki z piekarnika posmarować oliwą i na każdej wyłożyć gotowy placek pizzy. Każdy placek posmarować koncentratem pomidorowym, po czym posypać ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Na pizzach wyłożyć farsz, włożyć do piekarnika i piec 25 minut (ja piekłam każdą pizzę osobno). Po tym czasie pizzę wyciągnąć, posypać serem (ja dodatkowo ser posypuję jeszcze oregano) i ponownie włożyć do piekarnika na około 4 minuty, aż ser się ładnie rozpuści.
Jeżeli zrobiliście grubsze placki, to pizza będzie w środku puszysta. Jeżeli zaś zrobiliście cieńsze, to będzie bardziej krucha. Ja zrobiłam jedną puszystą, a drugą na cieńszym spodzie.
Zagniecione ciasto przed wyrastaniem. |
Ciasto po wyrastaniu, uformowane w okrąg i wyłożone na blaszce posmarowanej oliwą. |
Spody do pizzy posmarowane koncentratem i posypane ziołami. |
Pizza z wyłożonym na niej farszem. |
Pizze gotowe do włożenia do piekarnika. |
Smacznego! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz