sobota, 7 maja 2016

Sałatka z tuńczyka z ryżem


Prosta sałatka z tuńczyka, która sprawdzi się nie tylko jako pyszna kolacja, ale również można ją zabrać w pojemniku na śniadanie do pracy.


SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 jajka
  • 100 g ryżu (1 torebka)
  • 1 mały słoik ogórków konserwowych
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich
  • opcjonalnie do dekoracji szczypiorek

WYKONANIE

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (u mnie było to 15 minut), zostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo (8 minut), również zostawić do ostudzenia.

Ogórki wyciągnąć ze słoika i pokroić w kostkę. Cebulę i jajka obrać i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić przez sitko z zalewy. Do miski wsypać ryż, dodać tuńczyka, jajka, ogórki, kukurydzę i cebulę, Wszystko razem delikatnie wymieszać, po czym dodać majonez, musztardę, szczyptę ziół prowansalskich. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ponownie mieszając. Sałatkę można podawać udekorowaną drobno posiekanym szczypiorkiem.