środa, 18 maja 2016

Spaghetti z kurczakiem, szparagami i cukinią w sosie orientalnym


Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Orientalny sos śmietanowy świetnie łączy się z kurczakiem, cukinią i szparagami.


SKŁADNIKI

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • oliwa
  • 500 g białych szparagów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 cukinia
  • 200 g śmietany 30%
  • 400 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty)
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa


WYKONANIE

Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, curry i dodatkowo kurkumą. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią przyprawione mięso. Smażyć mieszając, do momentu, aż kurczak nie będzie surowy.

Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się wody z łyżeczką cukru. Gotować do momentu, aż nieco zmiękną, po czym odcedzić.

Cukinię umyć i pokroić w małą kostkę. Do mięsa wlać śmietanę, dodać cukinię i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż cukinia lekko już zmięknie, następnie dodać również szparagi.

Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem oleju i soli al dente. Gdy warzywa będą już miękkie, to dodać makaron, delikatnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić.