Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Orientalny sos śmietanowy świetnie łączy się z kurczakiem, cukinią i szparagami.
SKŁADNIKI
- 2 małe piersi z kurczaka
- oliwa
- 500 g białych szparagów
- 1 łyżeczka cukru
- 1 cukinia
- 200 g śmietany 30%
- 400 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty)
- przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa
WYKONANIE
Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do głębokiego talerza lub miski, polać oliwą i przyprawić solą, pieprzem, curry i dodatkowo kurkumą. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią przyprawione mięso. Smażyć mieszając, do momentu, aż kurczak nie będzie surowy.
Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się wody z łyżeczką cukru. Gotować do momentu, aż nieco zmiękną, po czym odcedzić.
Cukinię umyć i pokroić w małą kostkę. Do mięsa wlać śmietanę, dodać cukinię i szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszać i dusić pod przykryciem, aż cukinia lekko już zmięknie, następnie dodać również szparagi.
Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem oleju i soli al dente. Gdy warzywa będą już miękkie, to dodać makaron, delikatnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz