niedziela, 1 marca 2015

Ciasto ajerkoniakowe


Proste i pyszne ciasto, które warto skosztować. Ilość alkoholu można dobrać sobie indywidualnie, ale należy się z tym liczyć, że z każdym dniem będzie on mniej wyczuwalny (dlatego robiąc ciasto dzień wcześniej warto dolać nieco więcej ajerkoniaku). Plusy ciasta długo by można wymieniać, ale warto tu wspomnieć o istotnym minusie, czyli fakcie, że ciasto zawiera alkohol, który może być utrudnieniem dla zmotoryzowanych. Niewykluczone, że zaraz po zjedzeniu ciasta alkomat może wykazać nam procenty. W takim przypadku pozostaje nam albo odczekać stosowny czas, albo też pojechać na badanie krwi.

SKŁADNIKI

Na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (drobnego)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli 
Na krem ajerkoniakowy:
  • 300 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka ajerkoniaku
Pozostałe:
  • 3-4 łyżeczki cappuccino
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 opakowania śmietan fix
  • 1 łyżeczka cukru
  • do dekoracji: 1 łyżeczka kakao

WYKONANIE

Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając oba cukry. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać łyżkę wody, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki.

Nasączenie: W filiżance zaparzyć cappuccino, ostudzić i nasączyć bardzo lekko oba placki.

Krem ajerkoniakowy: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, dodać ajerkoniak i zmiksować do połączenia składników. Odstawić do lodówki na minimum 10 minut.

Bita śmietana: Zimną śmietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Kiedy śmietana będzie już puszysta dodać śmietan-fix i zmiksować do połączenia składników.

Na dolnym placku rozsmarować krem ajerkoniakowy, nałożyć górny placek. Na górnym rozsmarować bitą śmietanę (można zrobić nożykiem lub widelcem wzory) i przez sitko posypać delikatnie kakao lub udekorować wedle uznania.