Każdą z ryb można zjeść na wiele sposobów. Tym razem pstrąg tęczowy z piekarnika. Mięso pstrąga jest bardzo smaczne, a jego dużą zaletą jest mała ilość ości. Dodatkowo ma mało kalorii i najwięcej kwasów omega-3 z ryb słodkowodnych.
Porcja na 2 osoby.
SKŁADNIKI
- 2 pstrągi (wypatroszone)
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb
- opcjonalnie: koperek, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu
- masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
WYKONANIE
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ryby umyć. Trzymając za ogon delikatnie usunąć nożykiem łuski, opłukać i
przełożyć na duży talerz. Skropić połową cytryny w środku i na zewnątrz,
natrzeć solą i posypać pieprzem (również w środku i na zewnątrz). Można również posypać je lekko przyprawą do ryb. Do każdej z ryb włożyć gałązkę koperku (jeżeli akurat macie) i posypać pietruszką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałą pietruszką, a pomiędzy rybami ułożyć gałązki tymianku lub rozmarynu. Nałożyć pokrywę i piec 30 minut w nagrzanym piekarniku.
Pozostałą połówkę cytryny pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu (każda z osób może skropić sobie gotową już rybę wedle uznania).
Pstrągi po usunięciu łusek. |
Po wyjęciu z piekarnika. |
Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń