niedziela, 1 marca 2015

Pstrąg z piekarnika


Każdą z ryb można zjeść na wiele sposobów. Tym razem pstrąg tęczowy z piekarnika. Mięso pstrąga jest bardzo smaczne, a jego dużą zaletą jest mała ilość ości. Dodatkowo ma mało kalorii i najwięcej kwasów omega-3 z ryb słodkowodnych.

Porcja na 2 osoby.

SKŁADNIKI
  • 2 pstrągi (wypatroszone)
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb
  • opcjonalnie: koperek, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu
  • masło do posmarowania naczynia żaroodpornego


WYKONANIE

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ryby umyć. Trzymając za ogon delikatnie usunąć nożykiem łuski, opłukać i przełożyć na duży talerz. Skropić połową cytryny w środku i na zewnątrz, natrzeć solą i posypać pieprzem (również w środku i na zewnątrz). Można również posypać je lekko przyprawą do ryb. Do każdej z ryb włożyć gałązkę koperku (jeżeli akurat macie) i posypać pietruszką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałą pietruszką, a pomiędzy rybami ułożyć gałązki tymianku lub rozmarynu. Nałożyć pokrywę i piec 30 minut w nagrzanym piekarniku.
Pozostałą połówkę cytryny pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu (każda z osób może skropić sobie gotową już rybę wedle uznania).



Pstrągi po usunięciu łusek.
Po wyjęciu z piekarnika.