niedziela, 15 marca 2015

Sola zapiekana ze szpinakiem i serem


Tym razem ryba na bogato ze szpinakiem i serem. Pomysł zaczerpnięty z książki "KUCHNIA POLSKA" z małymi zmianami. Można podawać z ziemniakami lub ryżem, zaś dobrym dodatkiem będzie tutaj surówka z marchewki lub, tak jak u mnie, z kiszonej kapusty, marchewki i cebuli.

Porcja dla 2 osób.

SKŁADNIKI
  • 3 filety z soli
  • 1/2 cytryny
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 140 g sera żółtego
  • 200 ml śmietany 30%
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • przyprawy: sól, pieprz biały

WYKONANIE

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Filety umyć, skropić cytryną i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszać na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na koniec wsypać starty ser, trochę zostawić do posypania ryby. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem, nałożyć nieco szpinaku, następnie ułożyć ryby i zalać pozostałym szpinakiem. Wierzch oprószyć pozostałym serem i nałożyć górę naczynia żaroodpornego. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 40 minut.