Tym razem ryba na bogato ze szpinakiem i serem. Pomysł zaczerpnięty z książki "KUCHNIA POLSKA" z małymi zmianami. Można podawać z ziemniakami lub ryżem, zaś dobrym dodatkiem będzie tutaj surówka z marchewki lub, tak jak u mnie, z kiszonej kapusty, marchewki i cebuli.
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI
- 3 filety z soli
- 1/2 cytryny
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 140 g sera żółtego
- 200 ml śmietany 30%
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- przyprawy: sól, pieprz biały
WYKONANIE
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Filety umyć, skropić cytryną i przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszać na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Na koniec wsypać starty ser, trochę zostawić do posypania ryby. Wszystko wymieszać do połączenia składników. Naczynie żaroodporne wysmarować lekko masłem, nałożyć nieco szpinaku, następnie ułożyć ryby i zalać pozostałym szpinakiem. Wierzch oprószyć pozostałym serem i nałożyć górę naczynia żaroodpornego. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz