niedziela, 22 marca 2015

Pieczeń z sosem żurawinowym


Ciekawa propozycja obiadowa. Danie wymyśliłam dzisiaj i muszę szczerze przyznać, że nawet jeżeli nie podacie mięsa z sosem żurawinowym, to i tak będzie ono pyszne i aromatyczne. Ja podałam pieczeń z pieczonymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem winegret.

Porcja dla 4 osób.

SKŁADNIKI
  • 800 g mięsa wieprzowego z łopatki
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 por
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • przyprawy: sól, pieprz biały, słodka papryka, majeranek
  • mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia mięsa
  • 130 g margaryny
  • 1 słoik żurawiny leśnej Devaldano (290 g)

WYKONANIE

Mięso umyć i pokroić na cienkie kawałki (tak jak kotlety). Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Przyprawy docisnąć ręką, następnie mięso delikatnie obtoczyć w mące.
Cebulę obrać i pokroić w krążki. W dużej brytfannie rozpuścić margarynę i ułożyć na niej cebulę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko smażyć jakiś czas, aż cebula lekko się przyzłoci. Na cebulę ułożyć mięso i przypiec krótko z obu stron. Dolać wody, dodać obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, oraz białą część z pora (również pokrojoną w krążki). Nałożyć pokrywę i smażyć około 45-60 minut, od czasu do czasu dolewając wody i obracając mięso.
Jak już mięso zacznie się robić miękkie, do garnuszka wlać sos żurawinowy, dodać łyżkę wody i mieszając zagotować.