środa, 25 marca 2015

Spaghetti serowo-brokułowe


Szybki sposób na smaczny obiad. Tym razem z użyciem sosu Knorr i dodatkiem w postaci piersi z kurczaka i brokuła. Sos można podawać w wersji bardzo gęstej lub nieco rzadszej.

Porcja na 4-5 osób.

SKŁADNIKI
  • 1 brokuł
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 duża śmietana 18% (330 g)
  • oliwa do smażenia
  • 2 opakowania spaghetti 4 sery z brokułami Knorr fix
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti (lub wedle uznania)
  • 300 ml wody

WYKONANIE

Brokuł obrać w różyczki i ugotować w wodzie lub na parze przez czas nieco dłuższy niż zazwyczaj (około 7 minut). Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, mięso przyprawić solą i pieprzem, przełożyć na rozgrzaną oliwę i smażyć do momentu, aż nie będzie surowe. W międzyczasie zacząć gotować makaron spaghetti (w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju). W garnuszku lub miseczce wymieszać 300 ml wody z śmietaną, wsypać saszetki Knorr i dobrze wymieszać. Przelać do mięsa, dodać brokuły i mieszać aż zgęstnieje. Jeżeli będzie za gęste, to można dolać jeszcze wody.
Gotowy makaron warto przed podaniem polać przegotowaną, zimną wodą. Dzięki temu nie będzie się lepił.