wtorek, 3 marca 2015

Orzechowe kulki


Po raz kolejny zdrowe, domowe słodycze. Tym razem podwójnie orzechowe. Osobiście miałam kupione całe orzechy laskowe, ale jeżeli szkoda Wam czasu, to możecie kupić już obrane.

SKŁADNIKI
  • 120 g orzechów laskowych (waga orzechów już bez łupiny)
  • 500 g sera typu włoskiego (np. Capresi, Capri)
  • 120-130 g cukru pudru
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 łyżka płatków migdałowych


WYKONANIE

Orzechy obrane z łupin zblendować lub zmielić na drobną masę, przełożyć do miski. Ser odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do orzechów i zmielić wszystko razem, tak żeby nie było grudek. Do masy przesiać przez sitko cukier puder i kakao. Najlepiej połączyć składniki ugniatając całość rękami.
Do mniejszej miski wsypać płatki migdałowe i połamać je na mniejsze kawałki. Migdały zblendować lub zmielić i dodać do płatków. Wymieszać. Robić małe kulki i każdą obtaczać w migdałach. Na koniec kulki przełożyć do szczelnego naczynia lub pudełka i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.
Dodatkowo można kulki obtoczyć w czekoladzie mlecznej lub gorzkiej, a dopiero później w migdałach. Ja zrobiłam większość z czekoladą. A dokładniej, wystarczy czekoladę rozpuścić z odrobiną masła, ostudzić i kulkę obtoczyć w czekoladzie, przełożyć do migdałów i obtoczyć w nich.