Po raz kolejny zdrowe, domowe słodycze. Tym razem podwójnie orzechowe. Osobiście miałam kupione całe orzechy laskowe, ale jeżeli szkoda Wam czasu, to możecie kupić już obrane.
SKŁADNIKI
- 120 g orzechów laskowych (waga orzechów już bez łupiny)
- 500 g sera typu włoskiego (np. Capresi, Capri)
- 120-130 g cukru pudru
- 4-5 łyżek kakao
- 1 szklanka migdałów
- 1 łyżka płatków migdałowych
WYKONANIE
Orzechy obrane z łupin zblendować lub zmielić na drobną masę, przełożyć do miski. Ser odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do orzechów i zmielić wszystko razem, tak żeby nie było grudek. Do masy przesiać przez sitko cukier puder i kakao. Najlepiej połączyć składniki ugniatając całość rękami.
Do mniejszej miski wsypać płatki migdałowe i połamać je na mniejsze kawałki. Migdały zblendować lub zmielić i dodać do płatków. Wymieszać. Robić małe kulki i każdą obtaczać w migdałach. Na koniec kulki przełożyć do szczelnego naczynia lub pudełka i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.
Dodatkowo można kulki obtoczyć w czekoladzie mlecznej lub gorzkiej, a dopiero później w migdałach. Ja zrobiłam większość z czekoladą. A dokładniej, wystarczy czekoladę rozpuścić z odrobiną masła, ostudzić i kulkę obtoczyć w czekoladzie, przełożyć do migdałów i obtoczyć w nich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz