To danie pamiętam jeszcze z czasów studenckich. Dietetyczne to ono nie jest, ale za to warto chociaż spróbować. Zrobiłam wersję podstawową, ale smacznym dodatkiem będzie sos żurawinowy. Najlepiej podawać z frytkami i sałatą lodową z sosem winegret.
Porcja dla 2 osób.
SKŁADNIKI
- 2 sery typu camembert (np. Turek 120 g)
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
WYKONANIE
Jajko roztrzepać w misce lub głębokim talerzu. Do kolejnego wsypać bułkę tartą. Sery obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w tartej bułce (jeżeli panierka wyjdzie cienka można obtoczyć w podwójnej panierce). Na patelnię wlać olej (tak żeby zakrył dno) i podgrzać, następnie ułożyć opanierowane camemberty i smażyć krótko z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz