Można jeść od razu ciepłe, lub schłodzone w lodówce. Dodatkową zaletą wersji domowej jest możliwość regulowania ilości cukru. Można zrobić sobie wersję fit, lub zaszaleć i zrobić słodkie berliso.
Porcja na 7-8 miseczek.
SKŁADNIKI
- 200 g ryżu (2 torebki)
- 850 ml mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kopiasta łyżka cukru trzcinowego (lub białego)
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- dodatkowo: dżem lub marmolada brzoskwiniowa
WYKONANIE
Do garnka wlać mleko, zagotować. Dodać ryż (wysypany z saszetek), cukier i cukier waniliowy. Gotować mieszając od czasu do czasu (żeby ryż nie przywarł do dna). Ryż powinien pochłonąć większość mleka i być miękki, jeżeli jest nadal twardy, to dolać mleko. Ostatecznie ryż powinien mieć konsystencję gęstego kleiku (nie za gęstego, bo po włożeniu do lodówki będzie za suche).
Jabłka obrać, przetrzeć na tarce i przełożyć na patelnię. Dodać cynamon i smażyć mieszając do momentu, aż jabłka będą ładnie upieczone.
Nakładać najpierw jabłka, później ryż. Jeżeli wolicie wersję bardziej słodką, to ostudzone jabłka należy wymieszać z dżemem brzoskwiniowym. Powstanie nam wtedy słodki mus jabłkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz