Proste i pyszne ciasto, które można zrobić na wiele sposobów. Zamiast porzeczek użyć można wiśni, truskawek lub agrestu, zaś sama pianka może być w jednym kolorze lub wielu. Ja zrobiłam ciemny biszkopt, ale jasny będzie pasował również. Zapraszam więc do przeczytania przepisu i zachęcam Was do własnych interpretacji ;-)
SKŁADNIKI
Na biszkopt
- 4 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego (jeżeli nie macie akurat, to może być biały)
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 2 łyżki wody
- 2 galaretki wiśniowe (ewentualnie o smaku owoców leśnych lub ciemnej porzeczki)
- 700 ml wody
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kg czerwonej porzeczki (może być mrożona)
- 1/2 słoika dżemu (z czerwonych owoców, czyli może być wiśniowy, truskawkowy itp.)
WYKONANIE
Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno
blaszki o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka
ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
Ubijać
do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty
miksera do minimum i dodać żółtka (pojedynczo). Mąkę, kakao i proszek do pieczenia
wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie
stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając
szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do
suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na
podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.
Porzeczki zalać wodą (3-4 litry), dodać 3 łyżki cukru i zagotować. Po zagotowaniu zostawić na minutę i od razu wyłączyć palnik. Kompot można dosłodzić i wypić, zaś porzeczki wyłowić sitkiem i zostawić do ostygnięcia.
Pianka: W garnuszku zagotować 700 ml wody, wyłączyć palnik i wsypać mieszając dwie galaretki o wybranym smaku. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę wlać do miski i ubijać, pod koniec dodać cukier puder, wstawić do lodówki. W momencie gdy galaretka zacznie już lekko tężeć, dodawać ją partiami do ubitej śmietany i miksować. Jeżeli pianka jest jeszcze luźna, to wstawić ja na 5 minut do lodówki (nie dłużej, bo bardzo szybko tężeje).
Wykonanie ciasta: Na ostudzonym biszkopcie posmarować cienką warstwę dżemu, następnie ułożyć dobrze odsączone porzeczki. Na porzeczkach rozsmarować piankę. Górę ciasta można posypać lekko kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz