środa, 4 marca 2015

Pasta jajeczno-twarogowa


Zamiast kupować pasty z całym mnóstwem konserwantów, warto zrobić je samemu. Możliwości jest dużo. Dzisiaj prezentuję szybką pastę z jajkiem i twarogiem.

SKŁADNIKI
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 plasterki zielonego ogórka
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz biały, zioła prowansalskie


WYKONANIE

Masło rozpuścić w garnuszku, wbić jajka, dodać część posiekanego drobno szczypiorku, posolić i podgrzewając na nie za dużym ogniu energicznie mieszać, aż do powstania jajecznicy (należy uważać by jej zbytnio nie przesuszyć). Zostawić do ostudzenia. 
Do miski dodać twaróg i zagnieść go widelcem wraz z jogurtem naturalnym. Dodać pozostały, drobno posiekany szczypiorek, ogórek pokrojony w małą kostkę, ostudzoną jajecznicę, łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę pieprzu. Wszystko razem wymieszać i w razie potrzeby doprawić.
Jeżeli nie macie w domu jogurtu naturalnego, to można do pasty dodać kefiru lub maślanki.