czwartek, 2 listopada 2017

Sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami


Sałatkę z tuńczyka robię od lat i nigdy nie znudzi się mi i mojej rodzinie. Jest pyszna i sycąca. Chętnie zabieram ją na śniadanie do pracy. Tak na prawdę sałatka ta świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również na kolację, czy też przekąskę na imprezy okolicznościowe. Koniecznie musicie spróbować.



SKŁADNIKI

  • 100 g ryżu (1 torebka)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średni słoik ogórków konserwowych
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

WYKONANIE

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż wsypać do miski i zostawić do ostudzenia. Cebulę obrać, z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę i wsypać do ryżu. Następnie dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, tuńczyka wraz z sosem własnym, majonez, musztardę, zioła prowansalskie, dużą szczyptę soli i pieprz. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić.

Uwagi: Majonezu i musztardy lepiej dodać najpierw mniej, a jeżeli masa będzie zbyt gęsta, to zawsze można dodać więcej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz