wtorek, 1 sierpnia 2017

Koktajl jagodowy z mleczkiem kokosowym


Udało mi się ostatnio kupić na rynku w mieście jagody i tak też powstał ten pyszny koktajl. Jeżeli wolicie bardziej słodkie smaki, to można dodać więcej bananów lub np. łyżkę ksylitolu. Po jagody warto sięgać, bo to istna kopalnia witamin i minerałów. To również najlepsze przeciwutleniacze, poza tym mają właściwości przeciwbakteryjne i regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ja dodaję jagody wszędzie, gdzie tylko się da. I Was też do tego zachęcam.


SKŁADNIKI

  • 200 g jagód
  • 400 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 1 banan
  • 200 ml wody (przegotowanej i ostudzonej lub mineralnej)
  • 1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego

WYKONANIE

Jagody umyć i przełożyć do misy blendera. Dodać obranego banana, mleczko kokosowe, wodę i siemię lniane, po czym całość zblendować. Podawać od razu.