O to aby smaki lata zostały ze mną jak najdłużej, dbam serwując sobie i mojej rodzinie pyszne i zdrowe sałatki przygotowane z Victorinox. Wierzcie mi, to rewelacyjne rozwiązanie na letnie upały.
Przygotowana przeze mnie sałatka jest sama w sobie na tyle bogata w składniki, że nie wymaga podawania jej z pieczywem. Kurczak, czerwony ryż, warzywa i sos ziołowy tworzą pyszną i wykwintną sałatkę, której trudno się oprzeć. Koniecznie spróbujcie! Na pewno Wam zasmakuje.
SKŁADNIKI
- 350 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 200 g czerwonego ryżu
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 pomidory
- 180 g jogurtu naturalnego
- 120 g kwaśnej śmietany 12%
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 4 listki mięty
- 4 listki szałwii
- 7-8 listków bazylii
- 2 listki mielisy
- 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół sałatkowych
- sól, świeżo mielony pieprz, zioła prowansalskie
WYKONANIE
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię. Mięso polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością ziół prowansalskich, po czym smażyć mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Warzywa umyć. Z papryk wyciąć gniazda nasienne, po czym pokroić je w średniej wielkości kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki, zaś pomidory w niewielkie ćwiartki. Tak przygotowane warzywa przełożyć do wielkiej miski i dodać porwaną na mniejsze kawałki sałatę lodową.
Koperek, pietruszkę, miętę, szałwię, bazylię i melisę umyć, drobno posiekać. Do miseczki wlać jogurt naturalny, śmietanę, dodać łyżeczkę ulubionej mieszanki ziół sałatkowych, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekane zioła. Sos dobrze wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Ostudzony ryż i kurczaka wraz z oliwą dodać do miski z warzywami, delikatnie wymieszać, polać gotowym sosem ziołowym i ponownie wymieszać. Podawać od razu.
#MyVictorinox
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz