sobota, 5 sierpnia 2017

Tarta z jagodami


Jeżeli uwielbiacie jagody, to zakochacie się w tej tarcie. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i oczywiście mega smaczna. Kruche ciasto i jagody, to moim zdaniem idealne połączenie. Trudno nie sięgnąć po kolejny kawałek ;-) Jeszcze jedno muszę napisać o tej tarcie. Tak się składa, że mój mąż nie lubi ciast (nieważne w jakiej postaci). Zawsze weźmie jeden kawałek, ale tylko ze względu na to by nie zrobić mi przykrości i wystawić recenzję. Więc wyobraźcie sobie moją minę, jak po zjedzeniu jednego ogromnego kawałka, sięgnął po kolejny... równie duży! To mnie jeszcze bardziej utwierdza w przekonaniu, że najsmaczniejsze są ciasta najprostsze ;-) 


SKŁADNIKI

Na kruchy spód:

  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
Na nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

WYKONANIE

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sól, jajko i posiekane nożem masło. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 29 cm podwijając lekko boki do góry. Spód tarty ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut.

Jagody umyć i dobrze osuszyć. Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier puder. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać lub zmiksować do połączenia składników. Do śmietany wsypać jagody, wymieszać i wyłożyć równomiernie na podpieczonym kruchym spodzie. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut, po czym wyciągnąć i zostawić do ostudzenia.