Ten przepis na mizerię z ogórków przekazywany jest z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie. Przekaz jest ustny, bo przepis jest łatwy do zapamiętania. Osobiście uwielbiam i nie wyobrażam sobie lata bez mizerii :-) Można ją porównać do takiego chłodnika, który zamiast być daniem głównym, jest dodatkiem zamiast sałatki. Koniecznie musicie spróbować! Oczywiście cały sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu mizerii. Zapraszam po przepis.
SKŁADNIKI
- 700 g ogórków gruntowych
- 330 g kwaśnej śmietany 12 %
- do smaku: sól, pieprz, ocet winny biały lub zwykły ocet
WYKONANIE
Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć do miski na tarce o dużych oczkach. Następnie delikatnie posolić, wymieszać i odstawić na 15-30 minut, aż ogórki puszczą soki.
Ogórki przyprawić pieprzem, wlać 1/2 łyżeczki octu, dodać śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać lekko chłodne (ja używam zimnej śmietany, dzięki czemu mizeria jest idealna) w miseczkach do obiadu (np. do schabowego z ziemniakami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz