niedziela, 30 lipca 2017

Łosoś w kremie chrzanowym


Jeżeli lubicie jeść łososia, to ta propozycja na pewno Wam zasmakuje. Jest pysznie, zdrowo i nieco zielono. Ja podałam tak przygotowanego łososia z frytkami i miksem sałat z sosem winegret, ale frytki można zastąpić np. młodymi ziemniakami z koperkiem.


SKŁADNIKI

  • 400-500 g filetu z łososia
  • 1/2 cytryny
  • 250 g sera ricotta
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1/2 brokuła
  • 4 łyżeczki chrzanu z żurawiną Krakus + do posmarowania ryby
  • sól morska lub himalajska, pieprz cytrynowy


WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Łososia umyć i pozbawić skóry. Jeżeli są w nim ości, to wyciągnąć je pęsetą. Tak przygotowaną rybę przełożyć do miski lub głębokiego talerza i skropić cytryną. Ricottę przełożyć do miski, dodać chrzan, umyty i drobno posiekany koperek, po czym dobrze wymieszać. Krem chrzanowy rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego (zostawić odrobinę do posmarowania ryby). Łososia przełożyć na krem i przyprawić solą i pieprzem. Następnie rybę posmarować delikatnie chrzanem i rozsmarować na nim pozostały krem chrzanowy. Na około ryby ułożyć umyty i obrany w różyczki brokuł, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Piec około 20-25 minut, aż brokuł odpowiednio zmięknie. Podawać od razu z wybranymi dodatkami.








#sprytnieizdrowo #krakus