Jak zachowuję jak najdłużej smak wakacji? Po pierwsze mrożąc owoce (nawet w tym celu kupiłam w tym roku zamrażalkę), dzięki czemu mogę się cieszyć pysznymi ciastami owocowymi w dowolnej porze roku. Po drugie sięgam często po owoce dostępne w sklepie przez cały rok. Należą do nich np. jabłka. I tak też zainspirowana konkursem organizowanym na Durszlak.pl, stworzyłam wraz z Victorinox przepyszny przepis na szwajcarski placek królewski z jabłkami, jagodami i orzechami pistacjowymi.
SKŁADNIKI
- 125 g masła
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g śmietany 30%
- 4 kwaśne jabłka
- 2 łyżki cydru lub rumu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 g jagód
- 70 g (garść) orzechów pistacjowych
WYKONANIE
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę tortową o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Orzechy pistacjowe obrać z łupin i posiekać nożem lub rozbić tłuczkiem na mniejsze kawałki. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie ćwiartki i przełożyć do miski. Sok z cytryny wymieszać z cydrem lub rumem i polać nim jabłka (dobrze dodatkowo wymieszać je w soku dłońmi, dzięki czemu nie stracą swojego świeżego koloru).
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubić stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Do ubitego masła dodawać po jednym jajku miksując za każdym razem do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypywać do masy mokrej nadal miksując. Na koniec wlać śmietankę, zmiksować i przelać do formy wyrównując górę. Odsączone z soku jabłka układać na zakładkę na około formy. Górę posypać jagodami (jeżeli korzystacie z mrożonych, to nie odmrażać ich) i włożyć ciasto do piekarnika na 40-45 minut. Pod koniec pieczenia wierzch ciasta posypać orzechami pistacjowymi i włożyć ponownie do piekarnika na kilka minut.
#MyVictorinox
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz