Takie puszyste naleśniki można podać nie tylko na śniadanie, ale z powodzeniem również na obiad. Są nie tylko smaczne, ale również sycące. Dzięki zaś zawartości mąki pełnoziarnistej i maślanki, wprowadzają w nasz posiłek zdrowy akcent.
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 500 ml maślanki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
- przykładowe dodatki: dżem wiśniowy, twaróg wymieszany z cukrem i jogurtem naturalnym
WYKONANIE
Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier i cukier z wanilią, po czym krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do masy jajecznej wlać maślankę, olej i wsypać składniki sypkie. Całość zmiksować do połączenia składników.
Na rozgrzaną patelnię wlewać po jednej chochli ciasta naleśnikowego, rozprowadzić ciasto kulistym ruchem na całą szerokość patelni, po czym smażyć krótko z obu stron na wolnym ogniu do uzyskania złocistej barwy. Naleśniki podawać od razu z wybranymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz