Idealna zupa na letnie upały. Jest pyszna, sycąca i szybko się ją robi. Poza podanymi składnikami, możecie dodać swoje ulubione dodatki. W mojej wersji jest jajko i świeży ogórek gruntowy.
SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości buraki
- 7 niewielkich liści buraka
- 1 l maślanki
- 1 marchewka
- 2 ogórki kiszone
- 250-300 ml koncentratu barszczu Krakus
- 3 szklanki wody
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 1-2 ogórki gruntowe
- 4 jajka ugotowane na twardo
WYKONANIE
Buraki obrać ze skóry, marchewkę ostrugać i wraz z ogórkami kiszonymi zetrzeć wszystko na tarce, po czym przełożyć do garnka. Dodać umyte i pokrojone w kostkę liście buraka, wlać wodę, koncentrat barszczu i zagotować. Gotować do momentu, aż warzywa odpowiednio zmiękną, po czym wlać maślankę, wymieszać i doprawić pieprzem. Podawać ciepłe lub gorące (wedle uznania) z jajkiem, udekorowane plasterkami ogórka.
#sprytnieizdrowo #krakus
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz