niedziela, 13 sierpnia 2017

Zupa buraczkowa


Idealna zupa na letnie upały. Jest pyszna, sycąca i szybko się ją robi. Poza podanymi składnikami, możecie dodać swoje ulubione dodatki. W mojej wersji jest jajko i świeży ogórek gruntowy.



SKŁADNIKI

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 7 niewielkich liści buraka
  • 1 l maślanki
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • 250-300 ml koncentratu barszczu Krakus
  • 3 szklanki wody
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1-2 ogórki gruntowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo


WYKONANIE

Buraki obrać ze skóry, marchewkę ostrugać i wraz z ogórkami kiszonymi zetrzeć wszystko na tarce, po czym przełożyć do garnka. Dodać umyte i pokrojone w kostkę liście buraka, wlać wodę, koncentrat barszczu i zagotować. Gotować do momentu, aż warzywa odpowiednio zmiękną, po czym wlać maślankę, wymieszać i doprawić pieprzem. Podawać ciepłe lub gorące (wedle uznania) z jajkiem, udekorowane plasterkami ogórka.








#sprytnieizdrowo #krakus 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz