Bardzo aromatyczna zupa krem pomidorowa, a to za sprawą dużej ilości warzyw i ziół. Świeża bazylia i oregano są doskonałym dodatkiem do pomidorów. Do jej przygotowania wykorzystałam bazylię i oregano wprost z mojego ogródka.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg pomidorów
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 2 pełne garście liści bazylii
- 1 łyżka liści oregano
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- mały pęczek natki pietruszki
WYKONANIE
Pomidory umyć, obrać ze skóry (w tym celu należy przed obieraniem sparzyć skórę pomidora) i wyciąć stwardniałą część. Korzeń pietruszki i marchewki ostrugać i pokroić w krążki. Korzeń selera obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Czosnek obrać i przekroić na pół. Wszystkie warzywa umieścić w dużym garnku, dodać liście laurowe i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu 40 minut, po czym dodać umyte liście bazylii i oregano. Gotować nadal do miękkości wszystkich warzyw. Wyciągnąć z garnka liście laurowe, po czym zblendować wszystkie warzywa na jednolity krem (najlepiej blenderem ręcznym). Następnie dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą i pieprzem do smaku. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Zupę nalewać do talerzy lub misek i udekorować natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz