poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Tort piernikowy "Bajka"


Niedawno zostałam zaproszona do udziału w konkursie "Przepis na Kopernika". Nadal nie mogę przeboleć, że dowiedziałam się o nim tak późno, bo pierniki "Kopernik" dają tyle możliwości. Ale mimo wszystko udało mi się wyczarować ten fantastyczny, przepyszny tort piernikowy, któremu dałam nazwę "Bajka", bo bardzo kojarzy mi się z bajką "Jaś i Małgosia" ;-) Wierzcie mi, że tort jest warty grzechu, więc koniecznie musicie taki upiec. Świetnie się nada nie tylko na rodzinne spotkania lub urodziny, ale ze względu na smak rewelacyjnie sprawdzi się również na święta Bożego Narodzenia.



SKŁADNIKI

Na biszkopt:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
Na krem:

Na nasączenie:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej
  • 2 łyżeczki cukru
Na dekorację:



WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka ubić z szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. W osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na trzy placki.

Nasączenie: Kawę zbożową zaparzyć w filiżance, posłodzić i zostawić do ostudzenia. Każdy z oblatów biszkoptowych nasączyć delikatnie kawą.

Krem: Czekoladę połamać do garnuszka, dodać kakao i wodę, po czym podgrzewać mieszając, aż całość się stopi. Zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Na koniec dodać stopioną masę czekoladową i ponownie zmiksować. Ponad połowę kremu czekoladowego przełożyć do osobnej miseczki, zaś do pozostałego rozdrobnić pierniki nadziewane w białej czekoladzie Kopernik. Całość zmiksować na jednolity krem.

Dolny placek posmarować warstwą kremu piernikowego, nałożyć kolejny placek, posmarować go pozostałym kremem piernikowym, po czym nałożyć górny placek. Wierzch i boki tortu posmarować dokładnie kremem czekoladowym. Górę tortu udekorować piernikami serca w deserowej czekoladzie Kopernik. Przed podaniem tort dobrze schłodzić.






Was również zapraszam do udziału w konkursie "Przepis na Kopernika". Więcej informacji znajdziecie pod linkiem: http://kopernik.com.pl/konkurs/




#przepisnakopernika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz