Rewelacyjne, zdrowe, pożywne i chrupiące śniadanie, czyli pancakes z mąką pełnoziarnistą, maślanką, twarogiem i płatkami Lubella corn flakes kakao i miód. Iście królewskie śniadanie dla całej rodziny! Koniecznie musicie spróbować ;-) Uwierzcie mi, temu chrupaniu trudno się jest oprzeć.
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- szczypta soli
- 30 g cukru trzcinowego
- 250 g twarogu
- 350 ml maślanki
- 4 łyżki masła
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
- 30 g płatków Lubella corn flakes kakao i miód
- do podania: miód + płatki Lubella corn flakes kakao i miód
WYKONANIE
Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli, cukier trzcinowy i krótko ubić. Następnie dodać ostudzone masło, twaróg i maślankę. Zmiksować do połączenia składników. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia i sodę. Do składników mokrych wsypać suche, zmiksować, następnie wsypać płatki Lubella i wymieszać łyżką.
Na rozgrzaną patelnię nakładać po dwie łyżki masy naleśnikowej, rozprowadzić ją łyżką po całej powierzchni (ja korzystałam z bardzo małej patelni) i nałożyć pokrywę. W momencie jak pojawią się bańki, obrócić naleśnik na drugą stronę. Naleśniki powinny być smażone w nie za dużej temperaturze krótko z obu stron. Gotowe naleśniki podawać polane miodem i posypane płatkami Lubella corn flakes kakao i miód.
#odkrywamcomożezboże #mojaalternatywa #zrodzinąnajlepiej #lubella
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz