piątek, 26 maja 2017

Ciasto brzoskwiniowe z toffi


Jak tam Wasze wypieki na Dzień Matki? Ja upiekłam ciasto z kakaowym biszkoptem, przekładane śmietaną z brzoskwiniami, a na wierzchu z pysznym, słodkim toffi. Lubię eksperymentować i łączyć ze sobą różne smaki. To zestawienie uważam za strzał w dziesiątkę. Ciasto jest bardzo pyszne.


SKŁADNIKI

Na biszkopt:

  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
Na masę brzoskwiniową i nasączenie:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 1 duża puszka brzoskwiń (u mnie masa całkowita 840 g)
Na toffi:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 puszka masy kajmakowej krówkowej
  • 2 śmietan-fix


WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C, dno blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Do ubitych jajek wlać wodę, przesiać składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać górę, włożyć do piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia po czym przekroić na dwa placki.

Masa brzoskwiniowa: Do garnuszka wlać 140 ml soku odsączonego z brzoskwiń i zagotować. Wyłączyć palnik, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Brzoskwinie dobrze odsączyć z pozostałego soku i pokroić w drobną kostkę. Pozostałym sokiem brzoskwiniowym nasączyć oba placki biszkoptu. Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Do ubitej dodać gęstniejącą, zimną galaretkę i ponownie zmiksować. Na koniec wsypać brzoskwinie, wymieszać i wyłożyć masę na dolnym placku. Na masę brzoskwiniową nałożyć górny placek i włożyć do lodówki.

Toffi: Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać kajmak miksując. Na koniec wsypać śmietan-fixy i ponownie zmiksować. Masę toffi wyłożyć na wierzchu ciasta i ponownie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem udekorować według uznania.