czwartek, 25 maja 2017

Risotto z czerwonym ryżem, indykiem i warzywami


Przepyszne, a zarazem zdrowe danie obiadowe. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście czerwonego ryżu, to przyszła pora aby spróbować. Jest zupełnie inny niż biały i można z niego przygotować przepyszne risotta. W moim daniu pojawia się mięso z indyka, ale można je pominąć i przygotować wersję wegetariańską.


SKŁADNIKI

  • 2 duże cebule
  • 400-450 g piersi z indyka
  • oliwa
  • 200 g czerwonego ryżu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 brokuły
  • 250 g pieczarek
  • 1 szklanka wody
  • sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka

WYKONANIE

Cebule obrać i pokroić w małą kostkę lub piórka. Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Cebule i mięso przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny, polać obficie oliwą i doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Włączyć palnik i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. W międzyczasie ugotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Do mięsa i cebuli wlać szklankę wody, następnie dodać paprykę i pieczarki, po czym nałożyć pokrywę i dusić do miękkości. Brokuły obrać w niewielkie różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze (w wodzie 5 minut, na parze 7). Gdy papryka będzie wystarczająco miękka, to dodać ryż, brokuły i doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.