środa, 10 maja 2017

Orzeźwiający placek rabarbarowy z miętą i cytryną


Ten pyszny, wilgotny placek na pewno przypadnie niejednej osobie do gustu. Sezon na rabarbar nie trwa zbyt długo, więc jeżeli nie macie dostępu do niego, to możecie upiec sam placek dodając jednak więcej gałązek mięty. Wyjdzie Wam wtedy taki cytrynowo-miętowy placek. Mi takie wilgotne placki bardzo smakują.


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • 250 g kwaśnej śmietany 12%
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g rabarbaru
  • 1 cytryna
  • 1 torebka herbaty miętowej + 100 ml wody
  • 2 gałązki mięty
  • cukier puder do dekoracji
  • masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Herbatę miętową zaparzyć w 100 ml wrzątku, przelać do misy blendera, dodać umyte liście mięty i włączyć urządzenie, po czym zostawić do ostudzenia. Cytrynę wycisnąć i zetrzeć żółtą skórkę na tarce o małych oczkach. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy wlać roztopione masło i śmietanę, po czym krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesypać przez sitko składniki sypkie, zmiksować, po czym dodać herbatę miętową, sok i skórkę z cytryny, ponownie zmiksować i przelać do formy. Na wierzchu rozsypać równomiernie rabarbar, lekko go wcisnąć w ciasto i włożyć do piekarnika. Piec około 60 minut na środkowej półce piekarnika. Upieczony  placek wyciągnąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Ostudzony wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.