wtorek, 16 maja 2017

Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem


Uwielbiam dodawać do moich wypieków zdrowy akcent. W tym przypadku jest to mąka pełnoziarnista. Ciasto jest przepyszne, więc koniecznie musicie spróbować! Takie wypieki rewelacyjnie sprawdzą się na wiosenny piknik ;-)


SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g rabarbaru
  • cukier puder do dekoracji
  • masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy

WYKONANIE

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25x30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia.

Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy i wanilinowy. Do ubitej pianki wlać masło, jogurt naturalny i krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wsypać składniki sypkie, zmiksować na wolnych obrotach miksera i przelać do formy. Na wierzch ciasta równomiernie rozsypać rabarbar i lekko go wcisnąć w ciasto. Włożyć do piekarnika i piec około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Ostudzone posypać przez sitko cukrem pudrem.