Rewelacyjne połączenie smakowe truskawek, śmietany i czekolady. Na prawdę trudno się oprzeć. A te truskawki! Ciasto po prostu pachnie latem.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 140 g cukru
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 500 g śmietany 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 2 śmietan-fixy
- 2 listki żelatyny
- 500 g truskawek
- 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżeczek mleka
- kilka truskawek
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, po czym dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesypać przez sitko składniki sypkie do masy jajecznej (dwoma partiami) mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać na blaszkę. Piec około 20 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia.
Nadzienie: 200 g truskawek zmiksować (najlepiej blenderem ręcznym). Do miski wlać zimną śmietanę i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, zmiksowane truskawki i śmietan fixy, po czym krótko zmiksować do połączenia składników. Listki żelatyny namoczyć, następnie rozpuścić na małym ogniu nie doprowadzając jednak do wrzenia. Ostudzoną żelatynę wlać do masy śmietanowej i ponownie zmiksować. Pozostałe 300 g truskawek pokroić na drobną kostkę. Roladę biszkoptową rozwinąć, posmarować cienką warstwą śmietany, następnie posypać równomiernie truskawkami i rozsmarować pozostałą śmietanę, po czym roladę zawinąć.
Dekoracja: Czekoladę połamać do garnuszka, dodać 2-3 łyżeczki mleka i mieszając podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż powstanie nam jednolita, stopiona masa. W razie potrzeby dolać jeszcze mleka. Truskawki pokroić w plasterki. Roladę biszkoptową polać gęstniejącą polewą, odczekać, aż zgęstnieje i udekorować truskawkami.
Uwagi: Jeżeli nie odczekacie, aż polewa zgęstnieje, to truskawki Wam z niej "zjadą".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz