sobota, 15 kwietnia 2017

Rolada truskawkowa


Rewelacyjne połączenie smakowe truskawek, śmietany i czekolady. Na prawdę trudno się oprzeć. A te truskawki! Ciasto po prostu pachnie latem.


SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 140 g cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
Nadzienie:

  • 500 g śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 listki żelatyny
  • 500 g truskawek
Dekoracja:

  • 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżeczek mleka
  • kilka truskawek


WYKONANIE

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera, po czym dodawać po jednym żółtku nadal miksując. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesypać przez sitko składniki sypkie do masy jajecznej (dwoma partiami) mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec dodać wodę, wymieszać i przelać na blaszkę. Piec około 20 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt przełożyć od razu na ręcznik posypany cukrem pudrem, zdjąć papier do pieczenia i zawinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia.

Nadzienie: 200 g truskawek zmiksować (najlepiej blenderem ręcznym). Do miski wlać zimną śmietanę i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, zmiksowane truskawki i śmietan fixy, po czym krótko zmiksować do połączenia składników. Listki żelatyny namoczyć, następnie rozpuścić na małym ogniu nie doprowadzając jednak do wrzenia. Ostudzoną żelatynę wlać do masy śmietanowej i ponownie zmiksować. Pozostałe 300 g truskawek pokroić na drobną kostkę. Roladę biszkoptową rozwinąć, posmarować cienką warstwą śmietany, następnie posypać równomiernie truskawkami i rozsmarować pozostałą śmietanę, po czym roladę zawinąć.

Dekoracja: Czekoladę połamać do garnuszka, dodać 2-3 łyżeczki mleka i mieszając podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż powstanie nam jednolita, stopiona masa. W razie potrzeby dolać jeszcze mleka. Truskawki pokroić w plasterki. Roladę biszkoptową polać gęstniejącą polewą, odczekać, aż zgęstnieje i udekorować truskawkami.

Uwagi: Jeżeli nie odczekacie, aż polewa zgęstnieje, to truskawki Wam z niej "zjadą".