sobota, 8 kwietnia 2017

Tortilla z grillowanym mięsem wołowym, warzywną salsą i sosem czosnkowym


Przepis ten stworzyłam specjalnie na potrzeby programu "Ewa gotuje" Ewy Wachowicz. Tak się złożyło, że zostałam zaproszona, ale żaden przesłany przez mnie przepis nie odpowiadał tematyce programu. Połączyłam więc grillowanie z kuchnią południowoamerykańską i tak powstały tortille z grillowanym mięsem wołowym i warzywną salsą. Samą salsę polecam Wam również do innych dań, np. do ryb.


SKŁADNIKI

Na mięso wołowe a'la hamburger:

  • 600-700 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, majeranek
Na warzywną salsę:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielony ogórek
  • 2 małe cebule dymki
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • oliwa
  • cytryna
  • sól, pieprz
Na sos czosnkowy:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Poza tym:

  • 4 tortille
  • 1 sałata rzymska mini

WYKONANIE

Mięso mielone umieścić w misce, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, po czym zagnieść. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

Warzywa umyć. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Cebule pokroić w drobną kostkę, pomidorki przekroić na pół, ogórek i papryki pokroić w kostkę. Wsypać wszystko do miski, skropić cytryną i oliwą, doprawić solą i pieprzem, po czym delikatnie wymieszać.

Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, doprawić solą i pieprzem.

Z mięsa mielonego uformować nie za cienkie i nie za duże kwadraty (łatwiej je ugrillować) i przełożyć je na tackę lub na folię aluminiową (w folii należy zrobić nakłucia). Tak przygotowane mięso grillować, aż będzie na tyle zwarte, że można je będzie zdjąć z tacki/folii. Następnie mięso grillować z obu stron już bezpośrednio na ruszcie, aż będzie odpowiednio przypieczone.

W międzyczasie tortille posmarować pędzelkiem delikatnie wodą i ułożyć z obu stron na chwilę na rozgrzanej patelni. Na każdej tortilli u samej góry rozłożyć jeden liść sałaty rzymskiej, na środku pionowo rozłożyć pokrojone w cienkie plasterki mięso, skropić odrobinę sosem czosnkowym, następnie nałożyć salsę warzywną, ponownie skropić sosem i zawinąć w taki sposób, aby dół był cieńszy, a góra szersza. Dół tortilli obwiązać folią aluminiową. Podawać od razu.

Uwagi: Nakładając farsz należy u dołu nakładać go najmniej, a im wyżej, tym więcej. Bez problemu zawiniemy wtedy tortillę. Dodatkowo w trakcie grillowania mięsa można je posypać przyprawą do grilla. Nada mu to dodatkowego aromatu. Samej salsy warzywnej jest więcej niż potrzeba, ale można ją wykorzystać do innej potrawy. Mięso powinno się kroić ostrym nożem, bo w przeciwnym razie może się "porwać", co nie wygląda ładnie w tortilli.