sobota, 29 kwietnia 2017

Serniczki truskawkowe w szklankach


Jeżeli uwielbiacie zimne desery, to ten bez wątpienia przypadnie Wam do gustu. Jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale również pyszny i zdrowy.


SKŁADNIKI

  • 300 g truskawek
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 250 g twarogu
  • 100 g ksylitolu
  • 4 łyżeczki żelatyny + 100 ml wody
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 śmietan-fix
  • 2 kostki czekolady mlecznej


WYKONANIE

Truskawki, jogurt naturalny i ksylitol umieścić w misie blendera i włączyć urządzenie. Następnie do masy dodać twaróg i ponownie zmiksować do połączenia wszystkich składników.

100 ml wody zagotować, wyłączyć palnik, wsypać żelatynę i mieszać do momentu, aż się całkowicie rozpuści. Ostudzoną żelatynę wlać do masy serowo-truskawkowej i dobrze zmiksować lub wymieszać. Deser włożyć do lodówki do stężenia masy.

Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na koniec wsypać śmietan-fić i krótko zmiksować. Śmietanę wycisnąć szprycą dekoracyjną na serniczki, po czym zetrzeć na tarce na każdy deser odrobinę mlecznej czekolady. Serniczki podawać schłodzone.

Uwagi: Jeżeli nie posiadacie ksylitolu, to możecie zastąpić go cukrem trzcinowym lub zwykłym białym.