niedziela, 23 kwietnia 2017

Tartaletki z kremem agrestowym i owocami


Te proste w przygotowaniu tartaletki są nie tylko przepyszne, ale również bardzo ładnie się prezentują na stole. Do ich dekoracji można wykorzystać również inne owoce np. borówki.


Z poniższego przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek.

SKŁADNIKI

Na kruchy spód:

  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
Na nadzienie:

  • 500 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej + 100 ml wody
Dodatkowo:

  • 1 kiwi
  • 5 truskawek

WYKONANIE

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sól, dodać posiekane nożem na mniejsze kawałki masło i wbić jajko. Całość szybko zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepić ciastem wgłębienia w formie do muffinek lub foremki do tartaletek. Włożyć ponownie do lodówki na co najmniej 10 minut. Ponakłuwać widelcem spód każdej tartaletki i włożyć do piekarnika na około 25 minut. Tartaletki zostawić do ostudzenia, następnie wyciągnąć je z formy/foremek.

Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. 100 ml wody zagotować, wyłączyć palnik, po czym wsypać galaretkę agrestową i dobrze wymieszać. Ostudzoną wlać do śmietany i zmiksować do połączenia składników. Kiwi obrać, pokroić w plasterki i każdy dodatkowo przekroić na pół. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plasterki. Do każdej tartaletki wycisnąć szprycą dekoracyjną śmietanę, po czym udekorować owocami. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.