Bardzo sycąca zupa rybna z owocami morza doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne.
SKŁADNIKI
- 1/2 dużego korzenia selera
- 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 225 g krewetek białych koktajlowych
- 225 g mieszanych owoców morza (skorupiaków i mięczaków)
- 500 g filetów z dorsza bałtyckiego
- 200 g ryżu
- sól, pieprz
- mały pęczek natki pietruszki
WYKONANIE
Korzeń selera obrać i pokroić w kostkę. Marchewki i korzeń pietruszki oskrobać i pokroić w krążki. Cebulę obrać z łupin i przekroić na pół. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa przełożyć do dużego garnka i zalać wodą. Następnie dodać liście laurowe i ziele angielskie, po czym gotować na średnim ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wywar przecedzić przez durszlak do innego garnka lub wybrać sitkiem (marchewki nie wyrzucać).
W osobnym garnku ugotować do miękkości ryż według instrukcji na opakowaniu. Filety z dorsza umyć, wyciągnąć dokładnie ości i pokroić w kostkę. Krewetki i owoce morza przełożyć do dużego sitka i opłukać dokładnie zimną wodą. Do wywaru warzywnego dodać rybę i owoce morza, po czym gotować 15 minut. Następnie wsypać ryż, dodać pogniecioną widelcem marchewkę, umytą i posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Uwagi: Nie dodałam wszystkich trzech marchewek do zupy w końcowym etapie, tylko pogniotłam widelcem dwie. W trakcie gotowania wywaru warzywnego dużo wody odparowuje, więc trzeba jej dolać po dodaniu ryby i owoców morza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz